Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František kritizoval aktuální situaci: Zdi, okupace a fanatismus mír nepřinesou

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bari (Itálie) - Papež František dnes na závěr schůzky s hlavami křesťanských církví a komunit z Blízkého východu prohlásil, že stavění zdí, okupace území a náboženský fanatismus nikdy nepřinesou mír.

Schůzky v přístavním městě Bari, považovaném za náboženský most mezi Východem a Západem i kvůli tomu, že zde spočívají ostatky Svatého Mikuláše, uctívaného i pravoslavnými věřícími, se nezúčastnil moskevský patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve. Kirill byl silným zastáncem rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina o zásahu ruských ozbrojených sil v Sýrii, připomněla agentura AP s tím, že Kirill do Bari poslal svého zástupce, metropolitu Ilariona.

Papež podpořil vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu vytvořením dvou států a zopakoval svůj názor, že v Jeruzalému, který považují za posvátné město křesťané, židé a muslimové, by se měl respektovat stávající stav.

Mnoho konfliktů se podle Františka rozhořelo silami "fundamentalismu a fanatismu, rouhajících se pod maskou víry". Nejen většina, ale každé společenství na Blízkém východě by podle něj mělo být chráněno. "Nemůžete hovořit o míru, zatímco tajně soupeříte v hromadění nových zbraní," nabádal.

František také připomněl, že křesťanství se zrodilo právě na Blízkém východě, kde "jsou zakořeněny naše vlastní duše". Ale oblast zakryla "temná mračna války, násilí a ničení, okupace, fundamentalismu, nucené migrace a zanedbávání", a to za mlčenlivé spoluviny mnoha dalších lidí. "Blízký východ se stal zemí lidí, kteří opouštějí vlastní půdu," řekl.

Témata:  Papež František náboženství Palestina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy