Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová brána do Evropy. Migranti využívají Maroko, Frontex je velmi znepokojen

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlína - Podle agentury Frontex našli uprchlíci novou cestu do Evropy, vede přes Maroko do Španělska. Za uplynulý měsíc bylo na této "západní trase" zaregistrováno 6000 osob, které nelegálně přešly hranici z Afriky.

"Zeptáte-li se mě, co mě znepokojuje nejvíce, odpovím Španělsko," uvedl ředitel unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex Fabrice Leggeri v rozhovoru s listem Welt am Sonntag, který má být publikován v neděli. Výňatky už dnes zveřejnil server listu Politico.

Zhruba polovina ze zmíněných 6000 osob byli Maročané, ostatní pocházeli ze západoafrických zemí. "Pokud se tato čísla budou nadále zvyšovat tak rychle jako v poslední době, tato trasa se stane nejdůležitější branou do Evropy," řekl Leggeri.

Převaděči nabízejí migrantům v Nigeru stále častěji cestu přes Maroko a ne přes Libyi. Leggeri zdůraznil důležitost vytvoření mezinárodních ubytovacích středisek v Africe, kam by migranti zadržení na moři byli vraceni zpět místo toho, aby je lodě odvezly do Evropy.

Témata:  uprchlíci Španělsko Maroko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy