Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí ničivých záplav a sesuvů půdy v Japonsku dál roste

Japonsko ničí obří povodně
Japonsko ničí obří povodně
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Tokio - Počet obětí ničivých záplav a sesuvů půdy v Japonsku strmě roste. Vláda zřídila při úřadu premiéra krizové centrum a vyslala do akce 54 tisíc záchranářů z řad armády, policie a hasičských sborů.

Japonská vláda předpokládá, že záplavy na západě a jihu země si už vyžádaly 76 mrtvých. Potvrzených je 48. Televize NHK uvádí 62 mrtvých a 44 nezvěstných. Úřady dnes podle agentury AP vydaly další varování před přírodní pohromou na ostrovech Kjúšú a Šikoku. 

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga řekl, že stále nejsou informace o tom, kde se nachází 92 lidí, většinou z jižní části prefektury Hirošima. Do záchranných operací se zapojilo na 40 vrtulníků. "Záchranářské úsilí je bojem s časem," řekl médiím premiér Šinzo Abe. 

Japonský meteorologický úřad uvedl, že tříhodinové akumulované srážky v jedné oblasti prefektury Koči dosáhly množství 26,3 centimetru, což je nejvíce od zahájení takových měření v roce 1976.

Úřady nařídily evakuaci přibližně dvou milionů lidí a dalším 2,3 milionu evakuaci doporučily, třebaže v některých oblastech už pršet přestalo a záplavy ustupují. 

Témata:  povodně v Japonsku Japonsko povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy