Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztroskotání lodi v Thajsku: Poče obětí vzrostl na 41, kapitán byl obviněn

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bangkok - Počet mrtvých po ztroskotání výletní loď The Phoenix u thajského ostrova Pchúket vzrostl na 41. Dalších 15 osob je nezvěstných. V sobotu úřady hovořily o 38 obětech. Potápěči ještě v útrobách potopené lodě pátrají po případných přeživších. Zatím se podařilo zachránit 49 lidí. Do pátrací akce byly nasazeny i vrtulníky.

Turistická loď měla na palubě 105 lidí, včetně 93 čínských turistů a 12členné thajské posádky, když šla ve čtvrtek večer ke dnu. Policie v sobotu uvedla, že kapitána plavidla obvinila z nedbalosti s následkem škod, zranění a smrti. Kapitán, jehož totožnost policie neupřesnila, obvinění popírá.

Loď Phoenix se asi sedm kilometrů od Pchúketu převrátila na rozbouřeném moři, kdy vlny dosahovaly výšky pěti metrů, a poté klesla do hloubky 40 metrů. Mnozí se podivují, jak mohla loď v tak špatném počasí vůbec vyplout. 

Cestovní ruch je pro Thajsko významným ekonomickým zdrojem. Příjmy z něj tvoří 12 procent hrubého domácího produktu. Většina návštěvníků přijíždí právě z Číny.

Témata:  lodní nehody Thajsko moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy