Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

JAR terčem teroristických útoků? USA varovaly velvyslanectví

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Pretoria - Teroristé plánují útoky proti obchodním střediskům v JAR, která navštěvují Američané, varovalo dnes velvyslanectví USA v Pretorii. Jihoafrická republika se přitom považuje za stabilizovanou demokracii, kde islamisté nemají velký vliv.

Varování se týká hlavně Johannesburgu a Kapského Města. "Informace souvisejí s výzvami Islámského státu provádět teroristické útoky globálně během nadcházejícího postního měsíce ramadánu," uvedlo americké ministerstvo. Podobné varování diplomaté USA adresovali občanům už loni v září.

Jihoafrická policie odmítla varování amerických diplomatů komentovat. Ministerstvo zahraničí JAR oznámilo, že místní policejní složky jsou schopny zajistit bezpečí všem osobám pobývajícím v zemi. "Země je chráněná stejně dobře, jako vždy," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.

MZV ČR upozornilo na vysokou míru kriminality

Nedoporučují se návštěvy satelitních sídlišť u velkoměst, procházky v osamělých místech a v centrech měst v podvečerních a večerních hodinách. K přepadením může dojít i v luxusních čtvrtích, kde mohou operovat organizované kriminální gangy, informuje mzv.cz. Turisté jsou častým cílem násilné trestné činnosti, proto je vhodné na sebe neupozorňovat nošením cenností (šperky, hodinky, fotoaparáty atd).

Velká většina přepadení je ozbrojených a jde tedy nejen o majetek napadeného, ale i o jeho zdraví a život. Policie však pro takové případy doporučuje neklást odpor, vydat určitý obnos peněz dobrovolně, nedívat se zvědavě do tváře zločince, aby si nemyslel, že ho chcete v případě jeho předvedení na policii identifikovat, a mluvit anglicky, aby se nebál, že se na něj domlouváte.

Témata:  Jihoafrická republika terorismus USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy