Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nově zvolený prezident Mexika hodlá skoncovat s dovozem paliv

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Mexiko - Andrés Manuel López Obrador, který se v prosinci po dlouhé době stane prvním levicovým prezidentem Mexika, se hodlá okamžitě po nástupu do funkce zaměřit na rozvoj ropného průmyslu. Už avizoval, že chce do tří let ukončit masivní dovoz paliv a současně posílit domácí sektor zpracování ropy.

Prakticky veškerý dovoz paliv do Mexika v současné době kryjí dodávky z USA, uvedla agentura Reuters.

Produkce mexických rafinerií v posledních letech prudce klesá, výroba benzinu je v porovnání s rokem 2013 poloviční a pokrývá jen asi čtvrtinu poptávky.

Od roku 2013 se podle údajů státní ropné společnosti Pemex dovoz benzinu zvýšil téměř o dvě třetiny a dovoz nafty se zdvojnásobil. Letos Mexiko dováží v průměru 590.000 barelů benzinu denně, dovoz nafty dosahuje 232.000 barelů denně.

Během své kampaně Obrador kritizoval skutečnost, že Mexiko prošlo v roce 2013 reformou trhu s energiemi, která ukončila monopol státního podniku Pemex. Ten dříve ovládal vše od těžby ropy až po maloobchodní prodej.

Témata:  Mexiko ropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy