Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajsko zatím nevyužije českou pomoc při záchraně dětí z jeskyně. Hasiči ale zůstávají na místě

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Bangkok - Thajsko zatím nevyužije českou nabídku pomoci při záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra. Dva hasiči, které Česko vyslalo do Thajska kvůli posouzení situace, ale zůstávají na místě.

"ČR thajským úřadům nabídla, že na místo dopraví vhodná čerpadla s příslušenstvím včetně obsluhy. Thajská strana nicméně zástupce z české ambasády dnes informovala, že pomoc z ČR zatím nevyužijí," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

"Každopádně ale zůstaneme v pohotovostním režimu a budeme, v případě potřeby, nadále připraveni prakticky ihned letecky dopravit čerpadla a další vybavení na místo," dodal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je zároveň pověřen řízením ministerstva zahraničí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) původně nabídl thajskému chargé d'affaires, že by Česko poskytlo Thajsku pumpy s výkonem až 400 litrů za sekundu pro odčerpávání vody z jeskyně. Hasiči na místě ale zjistili, že velká čerpadla nelze použít kvůli jejich váze a obtížné manipulovatelnosti ve složitém terénu v okolí jeskyně. 

Thajští záchranáři dnes zahájili riskantní operaci s cílem dostat uvězněné z jeskyně. Chlapci mají postupně vycházet ven vždy v doprovodu dvou potápěčů. Budou se brodit temnými a úzkými chodbami, které jsou plné bláta a silných proudů a nedostává se v nich kyslíku. Únik proplaváním zvažují zkušení jeskynní záchranáři až jako poslední možnost, protože chlapci nejsou trénovaní v potápění. 

Témata:  Česká republika Ministerstvo zahraničních věcí České republiky hasiči thajské děti uvězněné v jeskyni

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy