Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželka Polanského poslal do háje americkou filmovou akademii. Asi si myslí, že jsem bezpáteřní kariéristka, zuří

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská herečka Emmanuelle Seignerová odmítla členství v Americké akademii filmových umění a věd, která uděluje Oscary. Protestuje tak proti tomu, že akademie vyloučila jejího manžela, režiséra Romana Polanského.

"Tato akademie si asi myslí, že jsem natolik bezpáteřní kariéristka, abych zapomněla, že jsem už 29 let vdaná za jednoho z největších režisérů. Miluji ho, je to můj muž, otec mých dětí," napsala filmová diva v otevřeném dopisu v listu Le Journal du Dimanche. Akademii vyčetla pokrytectví a odmítla podle ní potupnou nabídku šplhat ke slávě po zádech manžela, s nímž je zacházeno jako s vyděděncem.

Polanského květnové vyloučení spolu s komikem Billem Cosbym, usvědčeným ze znásilnění, stejně tak jako nynější nabídka členství Seignerové a dalších hereček se jeví jako reakce oscarové akademie na skandál kolem filmového producenta Harveyho Weinsteina. 

Polanski, členem akademie od roku 1969, byl vyloučen proto, že se před 40 lety v USA přiznal ke styku s třináctiletou dívkou. Režisér tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. Po 42 dnech však utekl do Evropy v obavě, že soudce navzdory dohodě dospěje k přísnějšímu verdiktu; na styk s nezletilou totiž kalifornské zákony pohlížejí jako na znásilnění. 

Seignerová v dopisu uvedla, že její manžel "nemá nic společného s machistickou karikaturou coby příznakem zla, ničícího kinematografii", a že jedině ona sama může dosvědčit, jak Polanski lituje toho, co se před 40 lety stalo. 

Témata:  Roman Polanski kultura filmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.