Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Česka do Bavorska přichází stále více nelegálních migrantů, tamní ministr je chce zastavit

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mnichov - Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann si postěžoval, že z Česka přichází do největší spolkové země stále více ilegálních imigrantů. Podobná slova znějí i od ředitele unijní agentury pro ochranu vnějších hranic Frontex.

"Zaznamenali jsme nárůst ilegální migrace přes Českou republiku," řekl Herrmann v rozhovoru v německém nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Děje se tak přesto, že se podle něj spolupráce s českou policií v posledních deseti letech zlepšila.

O tom, že přes Česko přecházejí migranti do Německa, mluvil v dnešním rozhovoru v listu Welt am Sonntag i šéf Frontexu Fabrice Leggeri. Do země se dostane část migrantů, kteří přicházejí takzvanou balkánskou cestou. Většina z nich se ale dostane do Německa ze Slovinska přes Rakousko.

Hermann proto chce, aby Evropská unie začala hlídat hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem. "Aby se omezil příliv (migrantů) ze západního Balkánu, měla by Evropská unie prostřednictvím Frontexu chránit schengenskou hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem," uvedl bavorský politik.

Řekl také, že Bavorsko se zřejmě už příští týden dohodne se spolkovou vládou na tom, aby mohlo na hranici provádět vlastní kontroly. Podle Herrmanna zbývá doladit organizační a právní podrobnosti dohody s Berlínem. Kontroly bude koordinovat nová centrála, kterou největší spolková země minulý týden otevřela v Pasově.

Témata:  uprchlíci Německo Česká republika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy