reklama

Duda se v katedrále v Lucku zúčastnil mše, kterou sloužili preláti a kterým předal kříž věnovaný památce zavražděných Poláků. Tyto "oběti genocidy" také uctil symbolickou návštěvou již neexistujících polských vsí v okolí města a položením věnce na hromadném hrobě bezejmenných obětí.

"Události na Volyni nebyly žádnou válkou mezi Polskem a Ukrajinou, byla to obyčejná etnická čistka. Šlo o vyhnání Poláků z tohoto území," řekl Duda. 

Podle polských historiků zabili banderovci na Volyni a v Haliči na 100.000 Poláků. Tyto masakry vrcholily o "krvavé neděli" 11. července 1943 koordinovaným útokem UPA na 150 polských vsí. Poláci při odvetných i preventivních akcích zabili asi 12.000 Ukrajinců. Kyjev hovoří o válečných zločinech a etnických čistkách, Varšava o genocidě. 

"Před památkou nevinných obětí vyzývám všechny, Ukrajince a Poláky, ke křesťanskému odpuštění. Ke vzájemnému odpuštění, ne k pomstě, nás z nebes vybízejí všechny nevinné obětí bratrovražedných bojů mezi našimi národy," řekl Porošenko při odhalení pomníku na místě, kde polští partyzáni v březnu 1944 zmasakrovali několik set ukrajinských civilistů, včetně žen a dětí. Vesnici pak vypálili, podobně jako šest dalších ukrajinských obcí toho dne.

Porošenko podle agentury Interfax zdůraznil, že Ukrajinci si hluboce váží památky Poláků, kteří se stali oběťmi etnických čistek na Volyni v letech 1943 až 1944.