reklama

Asadově armádě se v pátek podařilo obsadit hraniční přechod Nasíb, který měli povstalci pod kontrolou od roku 2015. Boje v Dará začaly 19. června. V pátek byla ohlášena dohoda mezi zástupci vlády a rebelů, kterou zprostředkovalo Rusko. 

Koordinátor humanitárních operací OSN v Sýrii Anders Pedersen dnes ale řekl, že situace zůstává složitá. Vyzval bojující strany, aby ukončily nepřátelské akce a umožnily zahájit humanitární operace. Odpůrci Damašku dnes hlásili intenzivní dělostřeleckou palbu severně od Nasíbu.

Podle agentury AP sice na dohodu zprostředkovanou Ruskem přistoupily hlavní povstalecké skupiny působící ve východní části Dará, ostatní ale chtějí v boji pokračovat. Jde zejména o skupiny působící v západní části provincie a také v oblasti Kunajtry na Golanech.

Pedersen řekl, že OSN musí pomoci obyvatelům severozápadní Sýrie, zejména těm, kteří se vrátili od jordánské hranice. "Žádáme především o to, abychom mohli vjet dovnitř a dostat se k obyvatelstvu, o němž víme, že potřebuje pomoc," řekl.