Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Xenofobové, rasisté a hordy migrantů? Z Británie přichází tvrdá slova

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Politici, kteří těží ze strachu, chtějí, abychom zapomněli, že migrace je příběhem o lidskosti a naději, deklaruje editorial serveru The Guardian. Prestižní britský server v něm konstatuje, že tento příběh je naopak třeba opakovat.

Lidské bytosti, nikoliv čísla

S ohledem na to, co se již ví o politice "nepřátelského prostředí", kterou britské ministerstvo vnitra realizuje vůči migrantům, není podle renomovaného deníku překvapivá nedávna zpráva, že mezi lety 2010 a 2017 byly ve Spojeném království neoprávněně zadrženy stovky osob. "To však (zjištění) nečiní méně šokujícím," dodává editorial.   

Čísla předložená výboru pro vnitřní záležitosti britského parlamentu ukazují, že vláda Spojeného království zaplatila desítky milionů liber v rámci odškodnění obětí těchto obrovských pochybení, poukazuje The Guardian. Za nejvíce příznačné ovšem označuje odhalení výše prémií pro zaměstnance za plnění "osobních úkolů" spojených s nucenými deportacemi migrantů.

Rozpaky a zmatky ohledně deportačních kvót nakonec vedly k rezignaci Amber Ruddové na post britské ministryně vnitra, připomíná prestižní server. Konstatuje, že používání finančních pobídek k naplnění kvót je další zvrácenou vrstvou byrokracie, která zcela ztrácí ze zřetele skutečnost, že v případě migrantů nejde o čísla ale lidské bytosti.

Zkušenost s poválečnou migrací obyvatel Indie podle editorialu zní, že veřejné mínění o skutečných přistěhovalcích je velmi odlišné od veřejné debaty o abstraktním pojmu přistěhovalectví. Bolestivé osobní příběhy totiž vyvolávaly soucit a hněv a byť nepřinesly celkovou změnu politiky, daly vzniknout významnému názorovému proudu, vysvětluje The Guardian.

"Vládní politika je nadále překroucená předpokladem, že voliči požadují přísný imigrační režim," pokračuje renomovaný deník. Tvrdí, že to je hlavním motivem podezřele neúspěšné strategie britské premiérky Theresy Mayové ohledně brexitu a je jen malou útěchou, že zbytek EU se potýká se stejnou otázkou.

Xenofoby lze porazit

Obtížné hledání společných pozic vůči kontrole hranic a potenciálně destabilizující dopady neschopnosti se dohodnout ostatně dominovaly poslednímu summitu EU, podotýká britský server. Doplňuje, že nezbyl žádný diplomatický prostor pro jednání o brexitu a Spojené království se muselo stáhnout ze všech vrcholných rozhovorů evropských lídrů.

Ani brexit však nedokáže neutralizovat protiimigrační nálady ve Spojeném království, které sahají před kampaň za odchod země z EU, jež jich pouze využila k posílení odporu vůči Unii, vysvětluje The Guardian. Dodává, že brexit byl lživě prezentován jako lék na hlubokou ekonomickou a kulturní úzkost a nyní odvádí pozornost od nutnosti tyto obavy řešit.

"Liberálové se roky rozcházejí v názoru jak přiznat obavy z rapidní demografické změny, aniž by se oddali předsudkům," pokračuje prestižní deník. Zdůrazňuje, že ne každý, koho znepokojuje migrace, je rasista, avšak každý rasista migraci odmítá a politická rétorika ne vždy umožňuje dobře rozlišit mezi těmito dvěma pozicemi.

Vychvalování ekonomických přínosů migrace nepřesvědčí ty, kteří chovají podezření, že tyto přínosy pocítí pouze elita, ale ani přitakávání tvrzení, že migrace ukončí prosperitu, rozhodně nepovede k větší toleranci, konstatuje editorial. Přiznává, že neexistuje garantovaná metoda jak šířit pozitivní postoj, avšak dodává, že přijetí negativních názorů na migraci v naději, že dojde ke zmírnění nepřátelství, liberálům rovněž neposlouží.  

Efektivnější je podle britského deníku vyprávět příběhy jednotlivců a hledat skutečné zkušenosti konkrétních migrantů jako protiklad anonymním abstraktním pojmům, jelikož politici, kteří profitují ze strachu z migrantů dosahují svého cíle jejich odlidštěním a řečmi o zlověstné záplavě a hordách.

Lékem je opětovné polidštění migrantů, nasměrování debaty zpět ke skutečným lidem se skutečnými nadějemi a jejich skutečnému přínosu společnosti, tvrdí liberální server. Uvádí, že xenofobové vítězí v debatě o abstraktních číslech a kvótách, ale mohou znejistit a nakonec utrpět porážku, pokud se z těchto čísel stanou lidské bytosti.    

Témata:  migrace EU Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.