Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rolling Stones koncertovali v Polsku: Jagger si rýpl do tamní justice

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - V neděli v polské metropoli koncertovali legendární Rolling Stones a došlo i na politiku. Zpěvák Mick Jagger (74) si neodpustil narážku na kontroverzní změny v polském soudním systému, které podle kritiků ohrožují demokracii.

"Jsem příliš starý na to, abych mohl být soudcem, ale nejsem tak starý na to, abych nemohl zpívat," řekl Jagger podle gazeta.pl v polštině fanouškům.

Narážel tak patrně na zákon, podle nějž mají na penzi odejít soudci nejvyššího soudu, kteří dosáhli 65 let. Kvůli zákonu, který jako součást reformy soudnictví prosadila konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), zahájila minulý týden s Polskem řízení Evropská komise a Poláci pořádali demonstrace v desítkách měst.

O to, aby učinili gesto na podporu polských soudců a vlády práva, požádal Rolling Stones podle agentury AP v sobotu bývalý vůdce protikomunistického hnutí Solidarita a někdejší prezident Lech Walesa.

Témata:  Polsko Mick Jagger koncert skupina Rolling Stones

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy