Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Nikaragui se opět rozhořely protesty proti prezidentovi, 14 lidí zemřelo

nikaragua
nikaragua
Foto: Pixabay

Managua - Na jihozápadě Nikaraguy se v neděli večer střetli odpůrci prezidenta Daniela Ortegy s vládními jednotkami. Úřady hlásí nejméně 14 mrtvých.

Pořádkové síly a polovojenské jednotky vstoupily do měst Diriamba a Jinotepe, aby rozebraly barikády vystavěné příznivci opozice. "Bylo tam přinejmenším 14 mrtvých, ale nakonec jich může být více," řekla agentuře AFP představitelka Nikaragujského střediska pro lidská práva (CENIDH). Násilí si podle ní vyžádalo oběti v obou táborech.

Nepokoje v Nikaragui vypukly v půlce dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali protestovat proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po hromadných demonstracích ustoupila, ale protesty pokračují. 

Vláda podle opozice nasadila i odstřelovače a polovojenské jednotky prezidentových příznivců. Násilí si od dubna vyžádalo přes 250 mrtvých.

Témata:  Nikaragua

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy