Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr pro brexit hrozil rezignací již dříve. Doufá, že jeho konec přinutí Mayovou neustupovat EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - V britské vládě skončil ministr pro brexit David Davis. Podle svých slov rezignoval, protože věří, že jeho rozhodnutí přinutí vládu premiérky Theresy Mayové neustupovat požadavkům Bruselu.

"Doufám, že moje rezignace vyvolá tlak na britskou vládu, aby další ústupky nečinila," řekl dnes Davis v rozhovoru pro BBC Radio 4. Dodal, že nijak nehodlá zpochybňovat pozici Mayové a ani vyzývat další ministry k rezignaci. Domnívá se také, že jeho odchod premiérka zvládne.

K možnosti rezignace dalších ministrů Davis řekl, že není na něm, aby někomu takovéto řešení doporučoval. Uvedl, že je to věcí svědomí, principů a vlastních postojů, který si každý musí vyhodnotit sám.

Mayová minulý týden oznámila, že pro průmyslové a zemědělské výrobky navrhuje udržet s EU zónu volného obchodu, pravomoc unijní soudu nad Británii by také zůstala v těch odvětvích, ve kterých chce Londýn dále dodržovat společná pravidla. Podle Davise se Británie v dohodě příliš snadno vzdává příliš mnoha věcí, což povede k tomu, že EU bude Londýn tlačit k dalším ústupkům.

V červenci 2016, krátce po referendu, ve kterém Britové schválili vystoupení z EU, byl Davis překvapivou volbou premiérky Mayové. Po dvou desítkách let, kdy nepracoval v žádné vládě, mu bylo svěřeno vedení nově vytvořeného ministerstva pro odchod z EU a byl pověřen vyjednáváním s Bruselem o podobě budoucích vztahů s unií.

Během referenda Davis agitoval pro odchod z unie a byl jedním ze tří pozdějších ministrů, kteří představovali zásadní hlasy pro brexit - společně s ministrem mezinárodního obchodu Liamem Foxem a ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Většina ostatních ministrů podporovala setrvání v EU.

Za dobu svého působení ve vládě Davis opakovaně vyjádřil podporu premiérce Mayové a oceňoval její práci na brexitu. Zároveň ale údajně i mnohokrát vyhrožoval rezignací, v souvislosti se spornými otázkami ve vyjednávání.

Témata:  David Davis Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy