Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otravy novičokem v Británii? Policie tápe, přiznala dvě alarmující skutečnosti

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Amesbury - V jihozápadní Anglii došlo již je dvěma případům otravy novičokem a vyšetřovatelé jsou bezradní. Nelze zaručit, že se na území Anglie nenacházejí další stopy této nervově paralytické látky. Navíc se vůbec neví, kdo konkrétně za otravami stojí.

V březnu byl novičok použit ve městě Salisbury k útoku na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba se zotavili.

Před necelými dvěma týdny se novičokem ve městě Amesbury, nedaleko Salisbury, otrávil Brit Charlie Rowley a jeho partnerka Dawn Sturgessová. Testy potvrdily, že se s ní dostali do kontaktu rukama. Sturgessová zemřela, zřejmě byla vystavena vysoké dávce jedu. Rowley v úterý nabyl vědomí, zůstává ale v kritickém stavu.

"Moc rád bych před vás předstoupil a prohlásil, že jsme identifikovali a dopadli osoby, které jsou (za případy otravy) zodpovědné, a že jsme si naprosto jistí, že v zemi nezůstaly již žádné stopy po nervové látce. Krutou realitou ale je, že v tuto chvíli nemůžeme žádná taková ujištění a záruky poskytnout," prohlásil dnes šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu.

Je podle něj možné, že se nikdy nepodaří s určitostí prokázat spojitost mezi smrtí Sturgessové a otravou Skripalových.

Témata:  Velká Británie novičok policie Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.