Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO chce čelit výzvám společnou obranou

Summit NATO
Summit NATO
Foto: NATO

Brusel - Severoatlantická aliance je jednotnější a silnější než kdykoliv dříve a je připravena ke všem krokům potřebným pro kolektivní obranu. V závěrečné deklaraci přijaté dnes na summitu NATO v Bruselu to uvedli šéfové států a vlád 29 členských zemí bloku.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci novinářům řekl, že na summitu panovala shoda ohledně nutnosti zvýšit příspěvky na obranu, je to podle něj otázka spravedlnosti i bezpečnosti.

"Diskutovali jsme, měli jsme neshody. Ale co je nejdůležitější - přijali jsme rozhodnutí, která toto spojenectví posunují kupředu, která nás posilují," řekl novinářům Stoltenberg.

Na tvrdou kritiku ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně nízkých příspěvků evropských spojenců na vlastní obranu, generální tajemník NATO poznamenal, že v alianci byly spory i v minulosti. "Ale nakonec jsme všichni souhlasili, že Severní Amerika a Evropa jsou společně bezpečnější. NATO je dobré pro Evropu a je dobré pro Severní Ameriku," podotkl.

V rozsáhlém závěrečném dokumentu alianční vrcholné schůzky se kromě jiného uvádí, že aliance je jednotná tváří v tvář výzvám představovaným agresivním postupem Ruska, nestabilitou v Africe a na Blízkém východě, jejímž důsledkem je terorismus, migrace a obchodování s lidmi. Mezi hrozbami jsou zmíněny také krize v Sýrii, dezinformační kampaně a škodlivé kybernetické aktivity.

NATO potvrdilo svůj stávající postoj vůči Rusku, přijatý po jeho anexi Krymu a postupu na východní Ukrajině, na agresivnější Rusko reagovala aliance posílením svého východního křídla. Vztahy s Moskvou budou jedním z témat nadcházející večeře aliančních premiérů a prezidentů, jen několik dní před tím, než se v Helsinkách Trump sejde v pondělí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy