Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump večeří se státníky z členských zemí NATO

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Brusel - Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania se účastní večeře šéfů států a vlád 29 členských zemí Severoatlantické aliance v Bruselu.

Na večerní akci Trump přijel jen pár minut poté, co v tweetu opět zkritizoval své spojence za nedostatečné výdaje na obranu, poznamenala agentura AP.

Po svém příjezdu na večeři na dotaz, jaký byl jeho den na summitu NATO, americký vůdce odpověděl, že "velmi dobrý", napsala americká CNN. Poté již Trumpovi vešli do muzea v parku Cinquantenaire a začali se bavit s ostatními státníky. Americký prezident si nevzal žádnou skleničku na uvítanou, protože nepije alkohol.

Podle agentury AP byl Trump následně viděn, jak prohodil pár vět s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž zemi pár hodin předtím ostře zkritizoval. USA podle šéfa Bílého domu evropské země chrání před Moskvou a přitom mnohé z nich "platí miliardy dolarů do ruské pokladny". Německo Trump označil za "naprosto závislé" na Rusku a jeho plynu a za "zajatce" Moskvy. 

Témata:  Donald Trump USA NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.