Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump útočí na spojence. USA příliš moc dotují Evropu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Brusel - V Bruselu druhým dnes pokračuje summit NATO. Americký prezident Donald Trump dnes ráno zopakoval, že všichni spojenci v alianci musí nakonec na obranu vydávat čtyři procenta svého HDP.

USA dlouhodobě tlačí na evropské země a Kanadu, aby navýšily své obranné výdaje. Státy NATO se v roce 2014 na summitu ve Walesu domluvily, že do roku 2024 dostanou své obranné výdaje na dvě procenta HDP. Dosud to dohromady s USA splnilo jen osm zemí (ČR mezi nimi není), nyní už ale má naprostá většina států konkrétní plány, jak se na tuto hodnotu dostanou.

Trump ale dál volí ostrá slova. Ve středu v rozporu s dosavadními aliančními dohodami žádal, aby země začaly dvě procenta vydávat ihned. Odmítá prý, aby USA byly "kasičkou" NATO a bránily Evropu před Ruskem, se kterým ovšem zároveň evropské země čile obchodují. V této logice ve středu americký prezident ostře kritizoval především Německo, které podle něj platí "miliardy a miliardy" Rusku za zemní plyn.

Dnes na twitteru i tuto svou výtku zopakoval a spojil s gradujícím obchodním sporem mezi USA a Evropou ohledně celních opatření. "USA platí desítky miliard dolarů, příliš moc dotují Evropu a obrovsky prodělávají na obchodu," napsal.

Trumpovy ranní příspěvky na sociální síti přišly poté, co se státníci o Rusku a dalších globálních tématech bavili ve středu večer po několik hodin u pracovní večeře v centru Bruselu. Podle dostupných informací ale večer téma dalšího zvýšení obranných výdajů státníkům z ostatních zemí NATO neopakoval.

Dnes se summit NATO soustředí na vztahy s partnerskými státy a začíná společným jednáním s prezidenty Gruzie a Ukrajiny Giorgim Margvelašvilim a Petrem Porošenkem.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy