Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ Evropy nešetří kritikou: Čeští komunisté se vrací k vládě jako zprostředkovatelé moci

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Brusel - Na noční vyslovení důvěry české menšinové vládě ANO a ČSSD podporované KSČM reaguje europarlament. Podle předsedy Evropské lidové strany (EPP) Manfreda Webera je smutné, že se komunisté dostávají zpátky k politickým pozicím. Kritika na adresu Česka se snesla také od agentury AFP.

"Je velmi smutné, že se komunisté poprvé od roku 1989 dostávají zpátky k rozhodujícím politickým pozicím. Odpovědná je za to nová vláda. Žádáme premiéra Babiše, aby vnesl do tohoto politického kroku transparentnost a řekl veřejnosti, co za to komunisté dostanou," řekl Weber, kterého například server Politico označuje za nejvlivnějšího europoslance.

Agentura AFP píše, že jde o první českou vládu s podporou komunistů od pádu železné opony v roce 1989 a připomíná, že Babiš čelí obviněním z dotačního podvodu. KSČM je otevřeně proruskou stranou a proti NATO a podporu vládě poskytla "výměnou za posty ve veřejných podnicích".

Server britského deníku The Guardian vydal článek s titulkem "Čeští komunisté se vrací k vládě jako zprostředkovatelé moci". "Ačkoli strana formálně zůstane mimo koalici, dohoda znamená návrat jejího vlivu a odpovědnosti poprvé od sametové revoluce z roku 1989, která ukončila 41letou vládu komunistů v bývalém Československu," napsal The Guardian.

Témata:  vláda Andrej Babiš Manfred Weber média

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy