Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové NATO podpořili územní celistvost Ukrajiny, do Bruselu přijel i Porošenko

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Brusel - Na programu druhého dne summitu NATO byla mimo jiné ukrajinská krize. Členské státy aliance podpořily územní celistvost Ukrajiny a opět vyzvaly Rusko, aby zvrátilo obsazení Krymského poloostrova. Do Bruselu dnes dorazil i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Hlavy států a vlád NATO diskutovaly o konfliktu na východě Ukrajiny, kde Ukrajinci již více než čtyři roky brání svou zemi před agresivními akcemi Ruska," uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg. "NATO a Ukrajina opětovně vyzývají Rusko, aby zvrátilo nezákonnou a nelegitimní anexi Krymského poloostrova, kterou neuznávají a nemají v plánu ji uznat ani v budoucnosti," dodal.

Spojenci podle Stoltenberga nyní očekávají další pokrok v úsilí Ukrajiny, pokud jde o přijetí nezbytných reforem, ať již jde o boj proti korupci či respekt k lidským právům. 

NATO v reakci na ruskou anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny na jaře 2014 rozmístilo v Pobaltí, Polsku, Bulharsku a Rumunsku své pozemní jednotky. Na začátku června hlavy devíti států střední a východní Evropy ve Varšavě vybídly Severoatlantickou alianci, aby - po pozemních silách - posílila své "východní křídlo" také o letecké a námořní jednotky.

Témata:  Jens Stoltenberg Petr Porošenko Ukrajinská krize Rusko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.