Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové byli při vystěhování diskriminováni, rozhodl soud

Hádka Romů ve Znojmě
Hádka Romů ve Znojmě
Foto: Reprofoto YouTube

Prešov - Krajský soudu v Prešově ukončil vleklý spor a rozhodl, že úřady jednaly diskriminačně, když při vystěhování obyvatel z domů v centru města Sabinov nepřistupovaly stejně k obyvatelům romského a neromského původu.

Soud každému z osmi žalobců přiznal odškodné ve výši 1000 eur. Informovala o tom dnes nevládní organizace Via Iuris, jejíž advokátka Romy u soudu zastupovala.

Město Sabinov začalo v roce 2006 stěhovat obyvatele z centra města z důvodu rekonstrukce bytů. Romy přestěhovalo mimo zastavěnou část města do bytů nižšího standardu, na jejichž výstavbu poskytlo dotaci tehdejší ministerstvo výstavby. Obyvatelům neromského původů samospráva přidělila byty v jiné části města.

Soud v Prešově rozhodl, že bývalé ministerstvo výstavby postupovalo diskriminačně při poskytování dotací na výstavbu bytů nižšího standardu. Podle zdůvodnění verdiktu bylo povinností ministerstva žádost o příspěvek analyzovat, aby stát naplnil závazky ohledně zákazu diskriminace.

"Jde o rozhodnutí precedentního významu, které by mělo významně ovlivnit pravidla poskytování dotací ze strany státu a rovněž zajistit dodržování mezinárodních a vnitrostátních pravidel při poskytování bydlení tak, aby nedocházelo k diskriminaci," reagovala na rozsudek advokátka Via Iuris Kristína Babiaková.

Témata:  romové Slovensko diskriminace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy