Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis uklidňuje spojence: USA plně podporují Severoatlantickou alianci

USA
USA
Foto: Pixabay

Brusel - Americký ministr obrany Jim Mattis dnes ujistil, že Spojené státy plně podporují Severoatlantickou alianci. Uvedl to dnes po skončení dvoudenního summitu NATO.

Americký prezident Donald Trump přitom hned po příjezdu na summit ve středu ostře kritizoval evropské spojence, zejména Německo a Francii, za nedostatečné výdaje na obranu.

USA podle něj půjdou v obraně vlastní cestou, pokud přinejmenším silné evropské ekonomiky z aliance nezačnou do ledna příštího roku na obranu vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu.

Mattis proto čelil od novinářů dotazům, jaký mají tedy nyní USA vůči alianci závazky. „Přesně, jak to prezident popsal: stoprocentně oddáni Severoatlantické alianci," řekl ministr obrany.

Mattis také řekl, že aliance z vrcholné schůzky vzešla posílená. „(NATO) je dnes silnější, než bylo včera, dnes je silnější, než bylo před měsícem, dnes je silnější, než bylo před rokem," dodal.

Témata:  USA NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy