Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko splní migrační kvótu stanovenou EU, přijme víc než 19 tisíc uprchlíků

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělsko splní kvótu pro příjem migrantů z Řecka a Itálie, kterou v roce 2015 slíbilo Španělsko v rámci Evropské unie. Informoval o tom dnes ministr zahraničí Josep Borrell.

Ve středu ke splnění kvóty vyzval vládu španělský nejvyšší soud. Podle deníku La Vanguardia jde o první verdikt soudu evropské země, který takto vyzval vládu ke splnění migrační kvóty v rámci EU. 

Nejvyšší soud vládě ve středu vytkl, že měla od září 2015 do loňského září přijmout 19.449 migrantů z Itálie a Řecka. Těmto zemím měly ostatní státy EU takto pomoci s masovými přílivem běženců. Španělsko ale podle soudu přijalo z dané kvóty jen asi 13 procent migrantů.

Nový španělský premiér Pedro Sánchez dnes řekl, že jeho vláda závazek předchozí vlády Mariana Rajoye splní. "Sliby se mají plnit a naše vláda už od samého začátku ukázala empatii a vstřícnost s ohledem na dramatickou situaci, kterou zažívají tisíce lidí ve Středomoří," uvedl. Jeho vláda, která je v úřadu teprve měsíc, v červnu přijala přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které odmítla Itálie a Malta.

Migrační kvóty budily předchozí tři roky velké vášně uvnitř EU. V září 2015 ministři vnitra EU schválili rozdělení 120.000 žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní země unie, proti byla Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Předtím se země EU shodly na přerozdělení 40.000 osob z Itálie a Řecka konsensuálně. 

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy