Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce uprchlíků čekají na hranicích Evropy. A mají nové způsoby, jak se dostat dovnitř

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Libye - Nelegální pokusy o překročení hranic pokračují, tento týden v moři zemřelo zhruba 300 migrantů. Lidé údajně nacházejí nové způsoby, jak se dostat do evropských států. Migranti se skrývají ve speciálních prostorech velikostí rakví, přičemž za přepravu těchto předmětů platí až 2 000 za jednu osobu. Britská agentura pro kriminalitu upozorňuje, že odmítnutí Itálie přijímat uprchlické lodě způsobilo v Libyi obrovské davy lidí čekajících na přepravu.

700 000 migrantů skončilo v Libyi, kde čekají na své lodě, aby se mohli dostat do Evropy. Nový italský ministr vnitra Salvini odmítá přijímat uprchlické lodě a navrhuje zpřísnění podmínek pro poskytnutí azylu pro migranty z Afriky. Britská agentura pro kriminalitu říká, že taková politika způsobila obrovské zácpy lidských davů v Severní Africe.

„Přistěhovalci nacházejí nové způsoby, jak se skrývat. Migranti se skrývají ve speciálních „rakvích“, jejichž přepravu většinou mají na starosti řidiče z organizovaných zločineckých skupin. Velká auta přepravují lidí přes Francii až do Velké Británie,“ řekl Tom Dowdall z Britské agentury pro kriminalitu. Jeden člun z Afriky do Evropy může činit až 300 000 liber.

Mezi Německem, Itálii a Rakouskem se tento týden uskuteční diskuze o tom, jak zabránit uprchlíkům nelegálně cestovat Evropou. Úkolem také bude posílení kontroly ve Středomoří. Úřad Angely Merkelové minulý týden souhlasil se zpřísněním migrační kontroly na hranicích s Rakouskem.  

Témata:  migrace EU uprchlické tábory uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy