Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Finsku se připravuje summit Trumpa a Putina, lidé chystají demonstrace

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Helsinky - Přípravy pondělního summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina jsou ve finské metropoli v plném proudu.

Helsinská policie přijala přísná bezpečnostní opatření a ohlášena je už více než desítka protestních akcí, informovala dnes agentura AP.

Demonstrace se podle finské policie mají konat v sobotu, v neděli i v pondělí. Největší z nich, která se uskuteční v neděli odpoledne, by mohla přilákat tisíce odpůrců jednoho, druhého či obou prezidentů.

Podle organizátorů půjde o mírovou akci, které se budou moci zúčastnit i rodiny s dětmi a která bude nestranická. Cílem má být snaha zdůraznit důležitost lidských práv či ochrany životního prostředí.

Konat by se v neděli měla ale i akce s názvem Helsinky milují Trumpa. Na facebooku účast na ní přislíbilo zhruba 1500 uživatelů. Podle organizátorů však nepůjde o demonstraci, ale spíše o shromáždění lidí s podobným názorem.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Finsko

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.