Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství maďarské metropole? 30 metrů pod zemí leží ukrytý zapomenutý svět

Potápění
Potápění
Foto: Pixabay

Málokdo ví, že pod hlavním městem Maďarska leží opuštěný vápencový důl. Třicet metrů pod Budapeští se můžete potápět a odhalit tak celý téměř zapomenutý svět.

Nespočet budov v Budapešti byl postaven právě díky vápenci vytěženému ve čtvrti zvané Kőbánya, což by se dalo přeložit jako kamenný důl. Těžební práce vykonávané po staletí (počínaje středověkem a konče druhou polovinou 19. století) daly vzniknout celému systému podzemních chodeb o délce přesahující 32 kilometrů.

Celý komplex se nachází zhruba 30 metrů pod úrovní samotného města. V polovině 90. let byly chodby částečně zaplaveny a právě tehdy místní správa požádala skupinu potápěčů, aby oblast vyčistila. Díky tomuto počinu si potápěči uvědomili, že některé komory jsou ideální pro rekreační potápění, jak uvedl server bbc.com.

V opuštěném dole Kőbánya se dá potápět na celkem čtyřech místech. Pouze jedno z nich je ale přístupné potápěčům se základní certifikací Open Water Diver, a to konkrétně Park kút. Jedná se o komory, které jsou zatopené jen částečně a mají i otevřené prostory s čerstvým vzduchem nad nimi, proto jsou pro rekreační potápění bezpečnější. Ostatní části jsou přístupné pouze zkušeným potápěčům.

Potápění v Park kút trvá až 40 minut a potápěči si zde mohou prohlédnout staré těžební a tovární vybavení, přičemž se pohybují v hloubce 17 m pod vodní hladinou (47 m pod úrovní města). Teplota vody dosahuje přibližně 12°C.

Nezaplavené části dolu jsou dnes také přístupné veřejnosti například v rámci podzemních běžeckých a cyklistických závodů.

Témata:  cestování Maďarsko potápění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy