Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady už to nezvládají? Na předměstí Paříže může žít až 400 tisíc nelegálních migrantů

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Ve francouzském departementu Seine-Saint-Denis by mohlo žít až 400 000 nelegálních přistěhovalců. Tvrdí to zpráva francouzského parlamentu, ze které citují francouzská média.

Zpráva uvádí, že osm až 20 procent obyvatel severního předměstí Paříže mohou tvořit nelegální přistěhovalci. Píše se v ní také, že mnozí žijí na ulici. Míra chudoby je tu podle deníku Le Figaro 28 %, což je oproti Paříži dvojnásobek, zároveň je tu 12,7% nezaměstnanost.

Zprávu sepsal Rodrigue Koukouendo, člen strany LREM z prezidenta Emmanuela Macrona, a konzervativní republikán Françoise Cornut-Gentille. Oba autoři poznamenali, že sociální služby a policie v této oblasti se potýkají s problémy kvůli počtu nelegálních migrantů.

Dva poslanci proto navrhli změnit způsob, jakým vláda shromažďuje statistické údaje, aby napomohla vyřešení problému. „Je třeba identifikovat městské fenomény ghettoizace, objasnit problémy v oblasti vzdělávání, bojovat proti diskriminaci a přizpůsobit zdroje policie a soudnictví určité populace. Nastává proto otázka zřízení tzv. etnické statistiky,“ uvádějí.

V současné době totiž Francie nesbírá etnické nebo náboženské údaje o jednotlivcích ve statistikách o narození, trestné činnosti nebo sčítání lidu. Podobně postupují i úřady třeba ve Švédsku.

Po zničení bývalého migračního tábora v Calais se Paříž stala hlavním centrem nelegálních migrantů. Někteří odhadují, že každý den dorazí do města až 500 nebo více přistěhovalců, přičemž tisíce u nich žijí jako bezdomovci v provizorních táborech.

Seine-Saint-Denis je departementem s nejvyšším procentem imigrantů a muslimů ve Francii. Přesné číslo je nemožné určit kvůli francouzským zákonům zakazujícím sčítání na základě rasy a náboženství, ale odhaduje se, že 500 000 obyvatel z celkového 1,4 milionu jsou muslimové a islám je nejrozšířenějším náboženstvím.

Témata:  Francie migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy