Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě pochodují příznivci i odpůrci LGBT

Bratislava, pohled na Krásnou horku a Vinohrady
Bratislava, pohled na Krásnou horku a Vinohrady
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Stovky lidí přišly dnes do centra Bratislavy na shromáždění lidí jiné než heterosexuální orientace (LGBT). Stovky lidí se odpoledne zúčastnily v Bratislavě i jiného shromáždění, které zorganizovali zastánci tradiční rodiny z řad konzervativních občanských aktivistů..

Gaye a lesbičky přišla podpořit také slovenská veřejná ochránkyně práv Mária Patakyová, která z podia upozornila na chybějící posun v otázce práv LGBT komunity na Slovensku. Kvůli své účasti na akci Duhový pride Bratislava se ombudsmanka podobně jako loni stala terčem kritiky jedné z vládních stran.

Mezi účastníky shromáždění za zviditelnění LGBT komunity nechyběly duhové vlajky, symbol gayů a lesbiček, jakož i transparenty za registrovaná partnerství párů stejného pohlaví, které Slovensko dosud nezavedlo. Podobná shromáždění se každoročně konají po celém světě.

"Letos jsme se rozhodli zviditelnit téma odchodu mladých LGBT lidí. Loni nám z průzkumu vyplynulo, že až dvě třetiny z nich zvažují odchod ze Slovenska," řekl novinářům na dotaz ČTK Martin Macko, zástupce Iniciatívy Inakosť, která v zemi hájí práva lidí jiné než heterosexuální orientace. Macko dodal, že cílem akce je také upozornit na chybějící ukotvení registrovaných partnerství ve slovenském právním řádu, což podle něj způsobuje členům LGBT komunity problémy v praktickém životě.

Macko uvedl, že loňského ročníku akce Duhový pride se v Bratislavě zúčastnily tři tisíce lidí a že letos je účast patrně vyšší.

Na akci, do jejíhož programu organizátoři zařadili také průvod ulicemi Bratislavy, dohlížely početné policejní hlídky. V roce 2010 historicky první demonstraci gayů, lesbiček a lidí s jinou než heterosexuální orientací na Slovensku narušily útoky extremistů.

"Homosexualita se nemá léčit, ale respektovat. Právní úprava (registrovaných) partnerství není v rozporu s našimi tradičními hodnotami a ani je neohrožuje. Po roce musím konstatovat, že na Slovensku nic nového," řekla v projevu slovenská ombudsmanka, kterou dav přivítal potleskem.

Témata:  SR Bratislava Slovensko gayové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy