Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit v Pekingu: Donald Tusk vyzval USA, Rusko a Čínu, aby neničily světový řád

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Peking - V Pekingu se koná summit mezi Čínou a EU. Předseda Evropské rady Donald Tusk na něm vyzval, aby se USA, Rusko a Čína vyhnuly obchodním válkám a předcházely konfliktům.

Tusk se v Pekingu spolu s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem setkal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. 

"Všichni jsme si vědomi skutečnosti, že struktura světa se mění před našima očima a je naší společnou odpovědností udělat všechno proto, aby to byla změna k lepšímu," řekl Donald Tusk. Evropa, Čína, USA a Rusko mají podle něho "společnou povinnost" ne zničit celosvětový řád, ale zlepšit ho reformou mezinárodních obchodních pravidel. "Ještě je čas zabránit chaosu," řekl Tusk.

Jeho slova padla jen několik hodin před summitem mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.

Tusk dále vyzval Spojené státy, Rusko a Čínu k reformě Světové obchodní organizace (WTO), která potřebuje nová pravidla pro technologické transfery a dotace v průmyslu. Juncker doplnil, že Čína ví, jak otevřít své hospodářství, a může tak učinit, pokud si to přeje. Čínský premiér zdůraznil, že jeho země chce usilovat o vyváženější obchod s EU.

Témata:  Donald Tusk Čína Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy