Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ráj na zemi se změnil ve skládku, pláž v Karibiku zaplavily tuny odpadků + VIDEO

Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Dominikánská republika, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Santo Domingo - Karibik je pokládán za ráj na zemi, v případě pláže města Santo Domingo to ale rozhodně neplatí. V posledních dnes ji zaplavily tuny odpadků. Ministr životního prostředí už pohrozil úplným zákazem plastů.

Stovky tun odpadků se na pláže u oblíbené promenády v Santo Domingu dostaly poté, co bouře a vydatné srážky zvedly hladinu řeky Ozama protékající městem. Podle starosty Davida Collada mají svůj díl viny provozovatelé městského zvedacího mostu, kteří ho otevřeli v obavě, že ho zvýšená hladina řeky poškodí. Tím se na pláže dostaly odpadky z některých městských částí.

Na odstranění odpadků z pláží pracuje už několik dní na 500 dobrovolníků a vojáků. Dosud se jim povedlo vyzvednout asi 400 tun odpadků, ale dalších 600 tun podle odhadu starosty zbývá.

K neobvyklé situaci se vyjádřil i dominikánský ministr životního prostředí Ángel Estévez, který místo navštívil. "Nemůžeme sedět s rukama v klíně, musíme změnit přístup k nakládání s odpady, abychom se v nich neutopili," řekl ministr. "Tento vzkaz posílám mimo jiné podnikatelům - připravte se na den, kdy přestaneme užívat v Dominikánské republice plasty," uvedl Estévez.

Témata:  Dominikánská republika plasty moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy