Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agresivita Černé Hory může vyvolat světovou válku, spustil Trump. Co na to balkánská země?

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica/Washington - Americký prezident Donald Trump naznačil, že agresivita Černé Hory jako člena NATO by mohla rozpoutat třetí světovou válku. Černá Hora zatím na výrok oficiálně nereagovala. Hovořilo se o něm jen krátce v parlamentu.

Rozhovor s Trumpem byl natočen v pondělí po summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a televize Fox News ho odvysílala v úterý v noci. Moderátor se v rámci debaty o článku 5 smlouvy o NATO zeptal, proč by měl Trumpův syn jet bránit Černou Horu, kdyby byla napadena.

"Rozumím tomu, co říkáte. Pokládám si stejnou otázku," odpověděl prezident. "Víte, Černá Hora je drobná země s velmi silnými lidmi. Jsou to velmi agresivní lidé, mohou se stát bojovnými a blahopřeji, máte tu třetí světovou válku," řekl. 

Podle černohorského premiéra Duška Markoviče svůj komentář Trump pronesl v souvislosti s debatami o financování NATO, kde usiluje o to, aby alianční země přispívaly na obranu více než dosud. "Ve své odpovědi (na dotaz moderátora) řekl, že černohorský národ je statečný a že nechce, aby američtí občané bojovali a byli zabíjeni za jiné země NATO," prohlásil Marković ve středu večer v černohorském parlamentu. 

Diplomacie balkánské země nereagovala na dotazy novinářů, zda plánuje nějakou reakci či protestní nótu.

NATO zatím aktivovalo článek 5 pouze jednou po teroristických útocích z 11. září 2001. Podle pátého článku považují členské státy ozbrojený útok proti jednomu nebo několika z nich, a to v Evropě nebo v Severní Americe, za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům, včetně použití ozbrojené síly.

"Trump zasel další pochybnosti ohledně toho, zda by Spojené státy pod jeho vedení bránily naše spojence. Další dárek pro Putina," komentoval na twitteru prezidentova slova Nicholas Burns, který se krátce před 11. zářím 2001 stal americkým velvyslancem při NATO a zastával tuto funkci do března 2005.

Témata:  Černá Hora Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy