Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský premiér vyzval papeže, aby odvolal arcibiskupa odsouzeného kvůli zneužívání dětí

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Australský premiér Malcolm Turnbull dnes vyzval papeže Františka, aby odvolal arcibiskupa Philipa Wilsona (67) odsouzeného za krytí zneužívání dětí jiným klerikem. Arcibiskup sice od vynesení rozsudku svou funkci nevykonává, odstoupit ale i přes četné protesty odmítl.

Arcibiskup z Adelaide na začátku července dostal rok vězení a hodlá se odvolat. Na svůj post prý rezignuje pouze v případě, že soud jeho odvolání zamítne.

Podle australského premiéra musí v kauze zasáhnout nejvyšší církevní autorita. "Nastal čas, aby ho odvolal sám papež," řekl dnes Turnbull.

Wilson je dosud nejvýše postaveným hodnostářem katolické církve na světě, který byl odsouzen v souvislosti se skandálem kolem zneužívání dětí katolickými duchovními. V květnu byl uznán vinným, že kryl kněze Jamese Fletchera, který v 70. letech zneužíval děti. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného muže nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull Papež František týrání a zneužívání dětí pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy