Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MPSV za Němcové podalo hned 11 trestních oznámení

Ministerstvo práce a soc. věcí
Ministerstvo práce a soc. věcí
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministerstvo práce za šéfování Jaroslavy Němcové (ANO) podalo 11 trestních oznámení kvůli zakázkám na informační systémy, které zadal resort pod vedením Michaely Marksové (ČSSD). Dvě z nich policie odložila. Další tři podněty podal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

"Podezření na trestný čin se na MPSV nepotvrdilo již ve dvou případech," uvedlo dnes ministerstvo.

Policisté odložili podezření z neoprávněného přístupu k počítačovému systému na úřadě. "Přečinu se měl údajně dopustit neznámý pachatel tím, že z neznámého místa provedl přístup do počítačové sítě MPSV, kde obnovil tři emailové schránky zaměstnanců, kteří z MPSV odešli ke konci roku 2017. Prostřednictvím obnovených přístupů se pak podle prvotního podezření měl zmocnit dat z těchto emailových schránek, zálohovaných provozovatelem systému," uvádí tisková zpráva ministerstva práce.

Podle policie byl ale přístup obnoven na základě systémového nastavení. Všichni tři zaměstnanci museli být na přelomu let 2017 a 2018 opětovně přijati na ministerstvo, protože nebyli formálně propuštěni, ale jen postaveni mimo službu a stále pobírali část platu.

Vzhledem k provázanosti personálního systému se systémem poskytujícím poštovní služby tak byly automaticky obnoveny i jejich emailové schránky, které navíc neobsahovaly žádná citlivá data. "Vzhledem k tomu, že se jednalo o důsledek automatizovaného procesu tvorby a správy emailových účtů a nic nenasvědčuje tomu, že došlo k trestnému činu, byl případ Policií ČR odložen," konstatovalo MPSV.

Státní zastupitelství se nebude dále zabývat trestním oznámením, které bývalé vedení úřadu podalo kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Údajně se ho dopustil neznámý pachatel z řad zaměstnanců ministerstva. "V tomto případě státní zástupce vůbec neshledal důvody pro zahájení úkonů trestního řízení," uvedlo MPSV.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Michaela Marksová-Tominová EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy