Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělské trable: Ponorka byla příliš těžká, po úpravě se ale nevejde na základnu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Rt.com

Madrid - Španělsko žije kauzou nevydařené armádní ponorky. Plavidlo bylo příliš těžké a teď, když bylo prodlouženo kvůli rozložení hmotnosti, se zase nevejde do míst na vojenské základně, kde by měla kotvit.

První problémy se objevily už v roce 2013, když se zjistilo, že ponorka je asi o 100 tun těžší, než by měla být. Znamenalo by to, že se sice potopí, ale na hladinu již nevyplave. Odborníci tedy ponorku typu S-80 prodloužili, aby se kompenzovala její přílišná hmotnost. Každý metr navíc ale údajně stál v přepočtu desítky milionů korun.

Španělský list El País nyní informoval, že po uvedených změnách nastal nový problém - prodloužená ponorka se nevejde do doku na základně v Cartageně. Ta bude muset být proto upravena.

Ponorku si námořnictvo objednalo ve státní loděnici Navantia. Původně mělo jít o plavidlo dlouhé 71 metrů s hmotností 2200 tun, nyní je ponorka typu S-80 Plus dlouhá 81 metrů a váží 3000 tun. 

Témata:  Španělsko ponorky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy