reklama

Slovensko označilo anexi Krymu za porušení mezinárodního práva a Bratislava podpořila sankce, které v této souvislosti EU uvalila na Rusko.

„Pojedou poslanci a podnikatelé jako soukromé osoby v době svého volna. Toto území (Krym) odjakživa patřilo Rusku," řekl Marček, podle kterého lidská práva nejsou porušována na Krymu, ale na Ukrajině. Složení delegace Marček neupřesnil.

Ukrajinský velvyslanec na Slovensku Jurij Muška plány zákonodárců kritizoval, poslanců se zastal šéf slovenské sněmovny Andrej Danko. „Ti, kdo navštěvují Krym, porušují zákony Ukrajiny. Soudím, že ty osoby, které navštíví Krym, budou mít v budoucnu zákaz cestovat na Ukrajinu," řekl Muška.

Proti výrokům ukrajinského velvyslance se ohradil předseda slovenského parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Danko, který je známý svým vstřícným postojem k Rusku a který loni na rozdíl od jiných vedoucích politiků Slovenska anexi Krymu neodsoudil.

„Pokud se jakýkoliv občan, natož poslanec Národní rady, rozhodne kamkoliv vycestovat, žádný velvyslanec nebude říkat, zda tam jet mají, nebo nemají. Pokud se poslanec Národní rady rozhodne jet nejen na Krym, ale třeba i na Měsíc, nikdo ho nemůže zastrašovat," napsal Danko v prohlášení.Muška opakovaně porušuje protokol a nevhodným způsobem se vyjadřuje o slovenských poslancích a o představitelích Slovenska, dodal Danko.