Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko Austrálii nevydá bývalého rappera, který zabíjel ve jménu IS

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Ankara - Turecko nevydá do Austrálie islámského radikála Neila Prakashe, jemuž ve vlasti hrozí obžaloba z terorismu. V Turecku byl zatčen v roce 2016, když překročil hranici se Sýrií. Australský premiér Malcolm Turnbull sdělil, že se jeho vláda možná proti rozhodnutí tureckého soudu neodvolá.

Prakash je nejhledanější australský radikál, hlásí se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). 

Žádost o vydání zamítl soudce Ismail Deniz. Rozhodl, že Prakash zůstane ve vazbě v Turecku a tam má být obviněn. Řízení podle australských zdrojů začne v září.

Podle australských úřadů se Prakash podílel na plánech teroristických útoků, jež měly být spáchány v Austrálii. Vyzýval také k atentátům na americké cíle. Při loňském soudním slyšení v Turecku Prakash na otázku, zda se cítí odpovědný za plány útoků, odpověděl: "Měl jsme s tím něco společného, ale nebyl jsem odpovědný na 100 procent."

Prakash žil v Melbourne. Vyznával buddhismus, než v roce 2012 konvertoval k islámu. O rok později odcestoval do Sýrie. Bývalý rapper z australského Melbourne se pak začal objevovat v náborových videonahrávkách IS a vybízel takzvané osamělé vlky k útokům. Australská vláda odhaduje, že do Sýrie odjelo na 110 australských občanů a připojilo se k IS.

Témata:  Turecko Austrálie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy