Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sicílii doplulo 66 tuniských migrantů, azyl ale nezískají

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Trapani - Dvě lodě italské pobřežní stráže přivezly do sicilského přístavu Trapani 66 tuniských migrantů zachráněných ze člunu u ostrova Pantelleria. Tunisané v Itálii nemají na azyl šanci, píše APA.

Většina migrantů, kteří letos přišli do Itálie, pochází z Tuniska. Tuniské úřady proto na nátlak Říma zpřísnily kontroly, které mají zamezit ilegálním cestám uprchlíků do Itálie. Při zátazích proti ilegální imigraci úřady zabavují mimo jiné motory do nafukovacích člunů i chytré mobilní telefony.

Většina z Tunisanů se po příchodu do Itálie ukrývá s pomocí známých a příbuzných a zůstává v zemi ilegálně, tvrdí italská policie.

Itálie má s Tuniskem readmisní dohodu, ta ovšem předpokládá vyhoštění nanejvýš 30 lidí týdně. Počet Tunisanů přicházejících do Itálie byl dosud výrazně vyšší.

Italská vláda premiéra Giuseppe Conteho vyzývá členské státy EU, aby si uprchlíky přerozdělovaly. Český premiér Andrej Babiš to označil za cestu do pekel. Conte poté pozval Babiše do Itálie. Ten nabídku sice přijal, ale konkrétní termín schůzky zatím oznámen nebyl.

Témata:  uprchlíci Itálie Tunisko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy