Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ne, ne. O rezignaci kvůli migrantům jsem neuvažovala, přiznala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová na dnešní letní tiskové konferenci v Berlíně řekla, že si váží práce lidí, kteří zachraňují migranty ve Středomoří. Dále uvedla, že ani na vrcholu vládního sporu o migraci nemyslela na to, že by rezignovala.

Na téma migrace byla Merkelová dotazována opakovaně, především kvůli stále se přitvrzujícímu postoji Itálie, která odmítá přijímat lodě neziskových organizací, na jejichž palubě jsou zachránění běženci.

"Samozřejmě si vážím práce civilních záchranářů," reagovala na jeden z takových dotazů Merkelová. Později ještě řekla, že si této práce "výslovně váží". Zároveň ovšem poznamenala, že je nutné dodržovat mezinárodní právo a respektovat teritoriální vody Libye, odkud na cestu přes Středomoří do Evropy v jednoduchých gumových člunech vyráží velká část migrantů.

Merkelová a její Křesťanskodemokratická unie (CDU) vedly v červnu několikatýdenní spor s ministrem vnitra Horstem Seehoferem a jeho Křesťanskosociální unií (CSU) o vracení běženců z německých hranic. Konflikt určitou dobu ohrožoval existenci celé vlády, než se ho začátkem července podařilo urovnat.

Na to, jestli během napjatých týdnů uvažovala o rezignaci, dnes Merkelová našla jasnou odpověď. "Ne, ne," řekla kancléřka, kterou podle pozorovatelů podobné vypjaté momenty nabíjejí.

Také zdůraznila, že spor byl zásadního charakteru a bylo nutné ho vyřešit, i když to zabralo určitý čas. Zároveň vyjádřila pochopení pro to, že v důsledku část veřejnosti ztratila ve vládu důvěru. Chce ji znovu obnovit prací v příštích měsících.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy