Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník, který v Hurghadě zabil Češku, bude prohlášen za nesvéprávného

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha/Káhira - Egypťan, který před rokem smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky v letovisku Hurghada, trpí mozkovou dysfunkcí a zřejmě bude prohlášen za nesvéprávného.

Informovalo o tom MZV ČR na základě informací od egyptského charge d'affaires Ranyho Mohie-Eldina, kterého si na dnešek na ministerstvo předvolal náměstek Martin Smolek. Mohie-Eldin podle ministerstva nevyloučil možnost odškodnění pozůstalých. 

Egyptský diplomat uvedl, že lékařské zprávy vypracované kvůli posudkům indikují, že útočník trpí mozkovou dysfunkcí a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. "Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí. Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a duševním zdraví," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Egyptský charge d'affaires považuje podle Černínského paláce za vysoce pravděpodobné, že soud závěry posudků potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. "V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení," píše ministerstvo. 

Loni 14. července usmrtil Egypťan německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky včetně 36leté Češky, která svým těžkým zraněním podlehla o několik dní později v nemocnici.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR z bezpečnostních důvodů nedoporučuje navštěvovat města v údolí řeky Nilu, zejména Luxor, Edfu a Asuán. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi se nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

V případě nouze mají občané kontaktovat pohotovostní linku zastupitelského úřadu Káhira: +201227427513. 

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Češka pobodaná v Egyptě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.