Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brit, který chtěl útočit u parlamentu, dostal třikrát doživotí

Velká Británie, ilustrační foto
Velká Británie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Osmadvacetiletý Brit Khalid Ali, který plánoval teroristický útok u britského parlamentu, dostal dnes u soudu tři doživotní tresty.

Aliho, jenž se živil jako instalatér a žil v severním Londýně, zadržela policie loni v dubnu nedaleko budovy zákonodárného sboru v britské metropoli. U ní chtěl podle obžaloby Ali zaútočit na policisty, vojáky či britské poslance. Po zadržení se u něj našly tři nože.

Britská protiteroristická jednotka Aliho sledovala od okamžiku, kdy se v roce 2016 vrátil z Afghánistánu, kde podle obžaloby strávil pět let výrobou bomb pro hnutí Tálibán. Obžalovaný tvrdil, že do země vyrazil, aby lépe poznal islám a putoval po horách. Aliho otisky prstů se nicméně podařilo najít na zbytcích výbušnin.

U britského parlamentu se loni v březnu teroristický útok skutečně stal, ale spáchal ho jiný muž. Khalid Masood najel do chodců na nedalekém Westminsterském mostě, poté u parlamentu ubodal policistu. Celkem si atentát vyžádal pět obětí.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy