reklama

Kromě Benally byli z porušení služebních povinností obviněni tři policisté, s jejichž přispěním se na veřejnost dostalo video usvědčující Benallu z bití demonstranta.

Macronův podřízený byl přizván k policejním složkám během květnové demonstrace jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do samotného zásahu. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran.

Vyšetřující soudce dnes v Paříži obvinil Benallu z násilností, rušení policejního zásahu a neoprávněného nošení odznaků státní moci. Spolu s ním byl podle AFP obviněn z násilí a nedovoleného ozbrojování i další Macronův bezpečnostní pracovník Vincent Crase, který byl rovněž zachycen na videozáznamu z prvomájových oslav.

Francouzský prezident v důsledku incidentu čelí největšímu politickému skandálu od nástupu do úřadu. Benallovi nejdřív prezident pozastavil výkon funkce, ale podle pátečního oznámení Elysejského paláce se rozhodl ho propustit.