reklama

Republikány podle médií spaluje svár mezi hlubokou nedůvěrou vůči Rusku a odhodláním podpořit prezidenta téměř za každou cenu - tedy i s jeho vstřícností vůči Kremlu. Demokraté po volební porážce z roku 2016 dál hledají svou identitu a čelí výtkám, že boj s Trumpem zastínil jejich pozitivní agendu.

Prezidentova poměrně nízká popularita vede demokraty k přesvědčení, že volby do obou kongresových komor, ovládaných dnes republikány, obrátí téměř automaticky politickou mapu země naruby. Dlouhodobě navíc platí, že parlamentní volby následující po volbách prezidentských tradičně vyhrává opozice. Krutou porážku v minulosti utrpěli Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton i Barack Obama.

V Demokratické straně podle listu The New York Times sílí tábor mladých energických aktivistů, kteří odmítají tradiční pilíře své strany. Nechtějí volit kandidáty do Kongresu, které nabízí stranické vedení, a tlačí stranu doleva. 

Radikální pokrokářství s voláním po garantované zaměstnanosti a po bezplatném školství a zdravotnictví ale podle mnohých nemusí v rozhodujících státech fungovat. "Pokud prosazují tvrdě levicovou politiku ve váhajících umírněných regionech, nemohou demokraté získat mnoho parlamentních míst," řekl ve vysílání televize Fox News analytik Karl Rove. "Mají-li republikáni aspoň nějaký důvod k optimismu, pak je to tradice Demokratické strany zhatit své vlastní vítězství," dodal list USA Today.

Vedení strany zaráží váhavost, s níž se rodina Obamových k volebním aktivitám demokratů staví. Michelle Obamová, po níž je podle serveru Politico bezmála větší politická poptávka než po jejím manželovi, do volební kampaně už vstoupila, ale zaměřuje se na zvýšení volební účasti a je nadstranická. Obamová bude kromě toho na podzim propagovat svou chystanou knihu memoárů a údajně nechce, aby její dílo zastínila politika.

Republikánskou stranu způsob Trumpova vládnutí znejistěl. Mnozí z republikánů se v probíhajících primárkách rozhodli v kampani soustředit na lokální politické problémy, aby se od kontroverzního prezidenta potichu distancovali.

Trump jim prý ovšem nedá pokoj: v kongresové volební kampani se chce výrazně angažovat. Nebezpečí vidí republikánští stratégové v tom, že prostořeký prezident může být v kampani svým vlastním nepřítelem. 

Republikán Paul Ryan, šéf Sněmovny reprezentantů, vidí kromě nevyzpytatelné hlavy státu další problém - takzvanou alternativní pravici, která podle něj republikánům ukradla hesla o vlastenectví a tradičních amerických hodnotách.