reklama

Čína proti USA

Ash Carter, americký ministr obrany, o víkendu varoval, že Čína svými vojenskými provokacemi v Jihočínském moři riskuje „vybudování Velké čínské zdi sebeizolace".

Na to následně reagoval admirál Sun Ťien-kuo, vysoký představitel čínského námořnictva, který toto tvrzení popřel. „Nebyli jsme izolovaní v minulosti, nebudeme izolovaní ani v budoucnosti," uvedl.

Profesor Rory Medcalf z Australské národní univerzity, který byl vyjádření čínského admirála přítomen, se domnívá, že Carterovy poznámky o izolaci zasáhly citlivé místo. „Admirál Sun trval na tom, že Čína není izolovaná. Ale úzkostné otázky ohledně chování Číny dalších lidí různých národností, kteří byli v místnosti přítomni, svědčí o opaku," tvrdí Medcalf.

„Problémů se nebojíme"

Sun z eskalace napětí v oblasti Jihočínského moře obvinil Spojené státy. Kritizoval je za vojenské operace i za spolupráci se zeměmi, se kterými má Čína územní spory. Uvedl, že USA udržují „mentalitu studené války" a dodal, že jejich operace v regionu jsou činy „sabotáže" kvůli vlastnímu zisku.

„My neděláme problémy, ale problémů se nebojíme," pronesl také Sun. Podle Medcalfa admirál zaujal ostrý postoj mimo jiné také kvůli tomu, že část jeho řeči přenášela živě čínská národní televize.

Server varuje, že celá situace také vede k problémům pro státy, které se v regionu Jihočínského moře nachází a které nyní mají pocit, že jsou uvězněny mezi zájmy Washingtonu a Pekingu.

Složitá situace

„Ať už obě země udělají cokoliv, musí to být v rovnováze, nebo to způsobí problémy," sdělil serveru generál Udomdej Sitabutr, náměstek thajského ministra obrany. „I s rovnováhou tu pořád budou problémy, ale nebude se to vyhrocovat," dodal.

Čína trvá na tom, aby se územní spory v Jihočínském moři řešily bilaterálně s každým státem. Chtějí proto, aby se Spojené státy do těchto diskuzí nijak nezapojovaly. USA ale trvají na tom, že chrání svobodu pohybu v tomto regionu, který je klíčový zejména pro námořní přepravu.

Spory o území se přitom týkají hned několika států: Filipín, Bruneje, Indonésie, Tchaj-wanu a Vietnamu. Jak server připomíná, právě tento fakt například napomohl sblížení Vietnamu a Spojených států, jejichž vztahy byly po vzájemné válce značně poškozeny.