reklama

"Pakliže Evropská unie nemá odpověď (na migrační krizi), jsme tranzitní zemí a budeme respektovat všechny standardy a konvence. Ale abychom byli zemí, kde se budou (migranti) hromadit - tak to ne. Přijdu s iniciativou, kterou umožním, aby vojsko mohlo pomoci (pohraniční policii) s ochranou hranic," prohlásil ministr Dragan Mektić.

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a statisíce běženců mířily přes Balkán do západní Evropy, hlavní vlna migrantů Bosnu minula. V poslední době ale po uzavření takzvané balkánské cesty se přes tuto bývalou jugoslávskou republiku vydává do Evropské unie stále více lidí prchajících z Afriky a Blízkého východu před boji nebo chudobou.

Pokud jde o možné bezpečnostní hrozby ze strany migrantů, ministr řekl, že úřady osoby "zajímavé z bezpečnostního hlediska" evidují. "Takových lidí je 30... Nacházejí se pod dohledem v imigračním centru v Sarajevu, které nemohou opouštět," upřesnil Mektić.

Většina migrantů se hromadí u západních hranic Bosny s Chorvatskem, na jehož území se snaží proniknout, aby mohli postupovat dál do EU. Chorvatská policie se jim v tom ale intenzivně snaží zabránit.