Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bosna nezvládá tlak uprchlíků, ministr chce na hranice poslat vojáky

bosna a hercegovina
bosna a hercegovina
Foto: Pixabay

Sarajevo - Bosenský ministr bezpečnosti chce do ochrany hranic před uprchlíky zapojit i armádu. Většina migrantů z Afriky postupuje přes Řecko, Bulharsko a Srbsko a končí v Bosně. Do dneška jich bylo registrováno kolem 9000. V současné době jsou jich v zemi 3000, ale jen velmi málo z nich požádalo o azyl.

"Pakliže Evropská unie nemá odpověď (na migrační krizi), jsme tranzitní zemí a budeme respektovat všechny standardy a konvence. Ale abychom byli zemí, kde se budou (migranti) hromadit - tak to ne. Přijdu s iniciativou, kterou umožním, aby vojsko mohlo pomoci (pohraniční policii) s ochranou hranic," prohlásil ministr Dragan Mektić.

V roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a statisíce běženců mířily přes Balkán do západní Evropy, hlavní vlna migrantů Bosnu minula. V poslední době ale po uzavření takzvané balkánské cesty se přes tuto bývalou jugoslávskou republiku vydává do Evropské unie stále více lidí prchajících z Afriky a Blízkého východu před boji nebo chudobou.

Pokud jde o možné bezpečnostní hrozby ze strany migrantů, ministr řekl, že úřady osoby "zajímavé z bezpečnostního hlediska" evidují. "Takových lidí je 30... Nacházejí se pod dohledem v imigračním centru v Sarajevu, které nemohou opouštět," upřesnil Mektić.

Většina migrantů se hromadí u západních hranic Bosny s Chorvatskem, na jehož území se snaží proniknout, aby mohli postupovat dál do EU. Chorvatská policie se jim v tom ale intenzivně snaží zabránit.

Témata:  Bosna a Hercegovina uprchlíci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy