Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiteroristická operace v Kazachstánu pokračuje: Pět mrtvých, ve městě panuje velký neklid

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Astana - V kazašském městě Aktobe v noci na dnešek pokračovala protiteroristická operace. Policie zabila pět ozbrojenců a dva zadržela.

Podle kazašské agentury Tengri News byl noční zásah v Aktobe pokračováním nedělního incidentu, který byl podle oficiální zprávy dílem stoupenců "netradičního náboženského vyznání".

Části útočníků se po víkendovém útoku podařilo uprchnout. Policie je v noci podle Tengri News zadržela, pět jich zabila a dva zadržela spolu s velkým množstvím ukradených zbraní.

Policie oznámila, že situace ve městě je "stabilní a pod kontrolou". Ve městě ale panuje velký neklid, protože internetové spojení přestalo fungovat a lidé nemají dostatek informací. Policisté vyzvali obyvatelstvo, aby bez vážných důvodů neopouštělo své domovy. Veřejná doprava funguje pouze částečně.

Kazašská tajná policie KNB dnes vydala zprávu o okolnostech zadržení kazašského podnikatele Tochtara Tulešova, který prý osnoval plán na převrat v zemi. Chtěl přitom využít nepokojů, které se v Kazachstánu rozšířily v reakci na vládní plány privatizace rozsáhlých ploch zemědělské půdy. Demonstrace zemědělců, kteří se obávají o své živobytí, podle KNB Tulešov financoval.

Tochtar Tulešov, který podniká v pivovarnictví, byl zatčen už koncem letošního ledna. Zda jeho kauza souvisí s nynějšími násilnými akcemi v Aktobe, není ze zpráv kazašských médií jasné.

Témata:  Kazachstán terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.