Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiteroristická operace v Kazachstánu pokračuje: Pět mrtvých, ve městě panuje velký neklid

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Astana - V kazašském městě Aktobe v noci na dnešek pokračovala protiteroristická operace. Policie zabila pět ozbrojenců a dva zadržela.

Podle kazašské agentury Tengri News byl noční zásah v Aktobe pokračováním nedělního incidentu, který byl podle oficiální zprávy dílem stoupenců "netradičního náboženského vyznání".

Části útočníků se po víkendovém útoku podařilo uprchnout. Policie je v noci podle Tengri News zadržela, pět jich zabila a dva zadržela spolu s velkým množstvím ukradených zbraní.

Policie oznámila, že situace ve městě je "stabilní a pod kontrolou". Ve městě ale panuje velký neklid, protože internetové spojení přestalo fungovat a lidé nemají dostatek informací. Policisté vyzvali obyvatelstvo, aby bez vážných důvodů neopouštělo své domovy. Veřejná doprava funguje pouze částečně.

Kazašská tajná policie KNB dnes vydala zprávu o okolnostech zadržení kazašského podnikatele Tochtara Tulešova, který prý osnoval plán na převrat v zemi. Chtěl přitom využít nepokojů, které se v Kazachstánu rozšířily v reakci na vládní plány privatizace rozsáhlých ploch zemědělské půdy. Demonstrace zemědělců, kteří se obávají o své živobytí, podle KNB Tulešov financoval.

Tochtar Tulešov, který podniká v pivovarnictví, byl zatčen už koncem letošního ledna. Zda jeho kauza souvisí s nynějšími násilnými akcemi v Aktobe, není ze zpráv kazašských médií jasné.

Témata:  Kazachstán terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy