Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump trvá na tom, že o schůzce svého syna Donalda s ruskou právničkou předem nevěděl

Donald Trump junior
Donald Trump junior
Foto: Wikimedia Commons

Washington - O schůzce svého syna Donalda a dalších pomocníků v prezidentské kampani s ruskou právničkou, jsem předem nevěděl, tvrdí americký prezident Donald Trump. Od Rusky prý Trumpovi lidí očekávali kompromitující informace o Hillary Clintonové.

Inkriminovaná schůzka se konala v mrakodrapu Trump Tower v červnu 2016 před listopadovými volbami hlavy státu. Schůzce z června 2016 byli přítomni i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort.

"Ne, nevěděl jsem o schůzce s mým synem Donem juniorem," napsal Trump na twitteru v reakci na tvrzení televizní stanice CNN. Ta uvedla, že bývalý Trumpův dlouholetý právník a vyjednávač Michael Cohen tvrdí, že Trump o schůzce věděl v předstihu.

CNN citovala anonymní zdroje, podle kterých je Cohen ochoten podělit se o tyto informace se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Ten vyšetřuje možnou konspiraci mezi Trumpovým týmem v kampani a Rusy.

Anonymní zdroj obeznámený s vyšetřováním tyto informace agentuře AP potvrdil. Cohen však podle něj na schůzce v Trump Tower nebyl. Nenabídl ani žádný důkaz na podporu tvrzení, že Trump o schůzce věděl a neměl ani žádný záznam ze schůzky.

Donald Trump mladší před soudním výborem amerického Senátu přiznal, že se v roce 2016 sešel s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, protože mohla disponovat kompromitujícími informacemi o Clintonové. Dodal ale, že schůzka nic nepřinesla a zároveň zdůraznil, že se s ruskými občany na ovlivnění amerických prezidentských voleb nikdy tajně nedohadoval. 

Veselnická podle AP spolupracovala s vysoce postavenými ruskými představiteli blížeji, než se dosud myslelo.

"Zní mi to, jako kdyby se někdo pokoušel vymýšlet příběhy, aby se dostal z jiné bryndy," pustil se Trump do Cohena a dodal, že si Cohen dokonce ponechal právníka Billa a "křiváckou" Hillary Clintonových, a tak je zvědav, zda mu pomůže. Cohen čelí federálnímu vyšetřování ohledně údajných finančních machinací, z žádného trestného činu ale zatím obviněn nebyl.

Témata:  Donald Trump USA Hillary Clintonová Donald Trump junior

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.