Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí peníze z prodeje zbraní státům EU, izolují tak Rusko, říká analytička

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Strategie Spojených států v Evropě je zaměřena na posílení kontroly nad Evropskou unií a státy NATO, izolaci Ruska a větší prodej vojenské techniky evropským spojencům s cílem zajistit enormní zisky americkému vojensko-průmyslovému komplexu. S uvedeným názorem vystoupila americká mezinárodněpolitická analytička a komentátorka Diana Johnstoneová v rozhovoru pro kontroverzní ruský server rt.com.

Šíření americké hegemonie

Severoatlantická aliance v pátek zahájila v Baltském moři velké námořní cvičení BALTOPS. Probíhat bude do 19. června a účastní se ho 15 členských států, které doplňují jednotky Švédska a Finska. Domnívá se Johnstoneová, že jde o standardní manévry, či má akce vyslat hlubší politický signál?  

„Ano, pořádají podobná cvičení poměrně dlouho a mění se pouze záminka,“ tvrdí analytička s tím, že nyní NATO uvádí pravdivější důvody než například ohledně protiraketového štítu, který má dle oficiálních prohlášení chránit Evropu proti balistickým střelám Íránu.

Kurz NATO se podle Johnstoneové nyní mění, jelikož USA jsou poměrně otevřené ohledně svých „agresivních akcí“ vůči Rusku. Komentátorka za nimi vidí politické, hospodářské a vojenské motivy. „Ekonomickou motivací je očividně prodat více americké vojenské techniky evropským spojencům, kteří ji nepotřebují a nemohou si ji dovolit,“ deklaruje Johnstoneová. Konstatuje, že tyto kontrakty jsou však důležité pro vojensko-průmyslový komplex ve Spojených státech.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Politická motivace dle analytičky spočívá ve snaze posílit americkou kontrolu nad členskými státy EU a NATO s cílem izolovat Rusko a realizovat známou strategii politologa Zbignewa Brzezinského. Ta spočívá v oddělení Ruska od Evropy a šíření americké hegemonie v Evropě a ve světě, tvrdí Johnstoneová.

Komentátorka si nebere servítky a poněkud kategoricky označuje vedení pobaltských států za „satelitní vlády Spojených států“, jen na základě premisy, že přední politici Litvy, Lotyšska a Estonska studovali na Západě, v USA a v Kanadě. „Z ruských satelitů se staly americké satelity. Následují především americký kurz,“ pokračuje Johnstoneová.

To se nicméně nedá říci o zbytku členských zemí Evropské unie, domnívá se analytička. Ty dle jejího soudu celou záležitost ignorují a chovají se, jako by se nic nedělo. „Češi si to uvědomují, tak protestují,“ deklaruje zjednodušeně Johnstoneová, patrně na základě některých proruských výroků prezidenta Miloše Zemana.

„Ale například tady ve Francii to nikdo (cvičení NATO) nezmiňuje, protože otevření lidé by s tím vůbec nesouhlasili,“ uvádí Johnstoneová. Dodává, že současná strategie NATO likviduje obranu Evropy a ze starého kontinentu pouze činí nástroj americké politiky.

Slova a činy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg minulý týden oznámil plán posílit obranné kapacity aliance především v souvislosti ruskou zahraniční politiku, když hovořil o defensivní a přiměřené odpovědi na ruské akce na Krymu a na východě Ukrajiny. Zároveň nedávno mluvil o tom, že Severoatlantická aliance usiluje o mnohem konstruktivnější vztahy s Ruskem. Očekává tedy analytička snahu hledat diplomatické řešení aktuálních tensí, či další vojenská opatření?

„Jsme nyní zvyklí vídat, že USA – například na Blízkém východě – říkají jednu věc a dělají opak,“ kritizuje Johnstoneová. To, že Západní představitelé vydávají podobná prohlášení, ji překvapuje a situaci považuje za naprosto absurdní.

„Jednoznačně není nic ofenzivního na tom, že se lid Krymu vrátil k Rusku, k němuž dříve patřil,“ tvrdí Johnstoneová, která zcela opomíjí mezinárodněprávní aspekty ruské anexe poloostrova. Podle analytičky v ruské politice není „ani špetka agresivního postupu vůči Západu“. Tato interpretace je dle proruského a jednostranného stanoviska Johnstoneové naprostou fikcí, lidem na Západě se lže a tudíž to nedokážou pochopit. 

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA Rusko U.S. Navy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy